Aids Bulaşma Yolları                                                            

Aids Bulaşma Yolları

Aids bulaşma yolları kişilerin iyi bilmesi gereken bir konu olup mutlaka şüpheli bir temas ya da durum oluşması halinde kişilerin uzman bir hekime başvurarak test yaptırmaları önem taşır. Erken tanının ve tedavinin oldukça önemli olduğu bir hastalık olan AIDS hastalığı HIV virüsünün bulaşmasıyla ortaya çıkar.

HIV virüsü insandan insana geçmesiyle bilinerek kişilerin korumalı bir şekilde cinsel ilişkide bulunması gereklidir. Tek eşlilik esas olmalı ve şüpheli bir durum oluşması durumunda mutlaka doğrulama testleri yapılarak kişilerin erken dönemde tedavisi uygulanmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığında da erken tedavi önemli olup son derece önemlidir.

Aids bulaşma yolları genel olarak yanlış bilinerek insanların kafasını karıştırıp panik oluşmasına neden olur. Bilgi kirliliği içinde yer alan aynı ortamda bulunmak, solumak, sürtünmek, öpüşmek, yemek yemek, tuvalet kullanmak gibi durumlarda HIV virüsü bulaşmaz.

Enfekte olunmuş ve bulaş olmasından şüphelenilen bir durum söz konusu ise 14 gün sonra mutlaka test yaptırılmalıdır. Test sonuçlarına göre erken dönemde tedavi imkânı oluşup başka kişilerin sağlıkları riske atılmaz. Aids bulaşma yolları özellikle günümüzde bakıldığında cinsel yollarla, kanla, sperm, vajina salgısı ve anne sütüyle ulaşmaktadır.

Cinsiyet ayrımı olmadan hem kadın hem erkekten bulaşabilir. Bu nedenle herkesin dikkatli bir şekilde korumalı davranması ve mutlaka sağlıklı bireylerinde test yaptırarak kendilerini güvence altına alırken diğer bireyler içinde önlem alması önem taşır.

AIDS hastalığında erken dönemde tedavi oldukça önemli olmasından dolayı bulaşma yolları açısından riskler hakkında iyi bilgilendirilmek önem taşır. Kesin görülen ve vücuttan yok edilmesine yardımcı bir tedavi olmamasından dolayı sadece ilaçlarla kontrol altında tutulabilir. Bu tedavinin amacı virüsü kontrol altında tutarak virüsün yayılmasını ve çoğalmasını önlemeye yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir  P24 Antijen Testi

Aids’ten Korunmak İçin Alınması Gerekenler Önlemler    

AIDS hastalığından korunmak tedavi olunmasından daha ucuz ve etkili olmasından dolayı mutlaka erken dönemde korunma yolları hakkında bilgi alınmalıdır. Her sağlık kuruluşunda bilgilendirme yapan sağlık hekimleri mevcut iken danışmanlardan bilgi alınarak korunma yolları etkili bir şekilde öğrenilmelidir. Aids bulaşma yolları hakkında bilgi edinilerek korunma yolları öğrenilmeli ve mutlaka dikkatli bir şekilde davranılmalıdır.

Sağlıklı olan bireylerinde senede mutlaka iki defa test yaptırmaları önlem amaçlı olup kadınların ve erkeklerin özenli bir şekilde davranmaları önem taşır. Cinsel yolla herhangi bir bulaşma olmasından korunmak için güvensiz ve korumasız bir cinsel ilişki olmamalı, tek eşli olunup ilişki sırasında kondom kullanılması AIDS hastalığından korunmak için alınması gereken önlemler arasında yer alır.

Kan aldırma ya da kan yoluyla HIV virüsü bulaşıcı olmasından şüphelenilmesi durumunda test yaptırılarak doğrulama olması önemli iken HIV virüsüyle ilgili tarama yapılan ürünlerin kullanılması korunma yöntemidir.

Bu sayede bulaşma riski en aza indirilerek riskler ortadan kaldırılabilir. Tek kullanımlık enjektör, cerrahi malzemelerin tek kullanımlık olması, ortak bir şekilde kullanılan enjektörlerden kaçınılması önem taşır. Etkili korunma yollarından bu yöntemler riskleri ortadan kaldırarak HIV virüsünün bulaşmasını engelleyen yöntemlerdir.

Gebe olan kadınlarında HIV virüsü taşıması ve bulaş riski taşıması söz konusu olmasından dolayı test yaptırılması en korumalı yöntemlerdendir. AIDS bulaşması riskini ortadan kaldırmak için annenin bebeği emzirmemesi, doğumdan önce gebe kadınların ve bebeğin ilaçla tedavi edilmesi, takibin doğru bir şekilde yapılarak sezaryen doğumun planlanması uygulanmalıdır.

1- Cinsel Yolla Bulaşma

Dünya genelinde HIV virüsü genel olarak korumasız ilişki yaşanmasıyla bulaşır. Günümüzde vajinal akıntı, sperm, anüs mukozası gibi birçok cinsel yolla bulaşması söz konusu olmasından dolayı tek eşlilik ya da korumalı ilişki Aids bulaşma yolları önlenebilmesi açısından önemli korunma yollarıdır. Oral ve anal yolla bulaşan HIV tedavi edilememesi durumunda ciddi sağlık sorunları oluşturabilmektedir. Bir kere cinsel ilişki yaşanması yeterli olup sürekli olması durumunda bulaşma riskinin daha da artması söz konusudur.

İlginizi Çekebilir  Hiv PCR Testi

Cinsel yolla herhangi bir bulaşma söz konusu olması durumunda mutlaka ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Kesin bir tedavi olmamasına rağmen kişinin yaşam kalitesi arttırılmalıdır ve ilaçlar sayesinde ilerleme, çoğalma önlenerek riskler ortadan kaldırılır. Kişilerde pozitif olunması durumunda ileri, ilk ve sessiz olan dönemler söz konusudur. Başlangıç döneminde herhangi bir belirti oluşmayacağından mutlaka sağlıklı bireylerinde test yaptırması bu hastalık açısından önem taşır.

2- Kan Yoluyla Bulaşma

HIV bulaşı görülmesi durumunda kanda yoğun miktarda görülebilmesi söz konusudur. Bu nedenle pozitif olan kişilerde kan ve kan ürünlerine temas olunması halinde sıklıkla bulaşma riskleri artacaktır. Kullanılmış cerrahi aletler, enjektör, kan transferleri, cinsel birleşme sırasında âdetin penise bulaşması, vajinaya ya da ağza temas sonrasında da kan yoluyla bulaşma gerçekleşebilir.

Pozitif olan bireylerin genel olarak koruma sağlaması, temastan kaçınılması, steril olmayan ürünlerin kullanılması koruma sağlayan yöntemlerdendir. Türkiye’de tüm kan ürünleri steril edilerek tek kullanımlık kullanılmaktadır. Bu nedenle bulaş riskleri en aza indirilse de kişilerin de kendi korumalarını sağlamaları önem taşır.

Tarama olması söz konusu olmasından dolayı da ülkemizde kan yoluyla AIDS bulaşması oldukça nadir görülen vakalar arasında yer alır. Kişilere bulaş olmasını anlayabilmek için belirli bir süre geçmesi önemli olup bu süreye pencere dönemi denir. Pencere dönemi kişiden kişiye değişiklik göstereceğinden doğrulama testleri uygulanmalıdır.

Antikor oluşması süresinin beklenmesi gerekmesinden dolayı mutlaka 90 günde bir tekrarlama olmalıdır. Bu süreç sonunda çıkan test sonuçlarına güvenilebilir. Pozitif ya da negatif olması durumunda kişinin mutlaka bir uzman hekime muayene olması gerekli olup pozitif olması durumunda temastan kaçınması önem taşır.

3- Anneden Bebeğe Bulaşma

Gebelik döneminde de AIDS görülmesi ve HIV virüsünün bulaşması söz konusu olabilir. Bu nedenle mutlaka temkinli olunmalı ve kişilerin kendilerini korumaları önemlidir. Hamilelik sürecinde annenin pozitif olması bebeğe geçerek sağlığını riske atmasına neden olabilir. Aids bulaşma yolları özelinde yaşayan gebe kişilerin doğumlarının mutlaka sezaryen planlanması ve doğum sonrasında bebeği emzirmemesi önerilir.

İlginizi Çekebilir  Elisa Testi

HIV virüsü tedavisine hem bebek hem anne dâhil olarak gebeliğin son 3 ayında başlanmalı ve mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. HIV virüsü taşıyan bireylerin çocuk sahibi olmamaları söz konusu değildir. Bireyler hamile kalabilirler ve bu süreçte mutlaka tedavi olunması gereklidir. Bebeğin sezaryen olması ve emzirme yaşanmaması önlem amacıyla oldukça önemli olmasından kişilerin bilinçli olması önemlidir.

Gebelikle ilgili hamile kalmaya engel bir durum söz konusu olmayıp erkek HIV virüsü taşıyıcısı ise spermi hastalıktan temizlenerek anne rahmine aktarılır. Pozitif olan bir kadının ise gebe kalma olasılığı mümkün olup herhangi bir sakınca bulunmaz ve gebelik sürecinde tedavi olunarak doğumun sezaryenle planlanması bebeği emzirmemesi gereklidir. Bu sayede kısa sürede önlem alınmış hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur.

Bebeklere doğum sonrası formül mama verilerek doygunluk sağlanması ve mutlaka şuruplarla tedavi edilmesi yeterlidir. Aids bulaşma yolları yüzünden uzman hekimlerin önerdiği önlemler alınmasında HIV virüsünün bebeğe bulaşma riski en aza indirilebilir. Bu nedenle sağlıklı bireylerin de dâhil olmak üzere gebelerin kadın ve erkeklerin mutlaka test yaptırması gereklidir. Önlemlerini ve gerekli tedbirleri almak, tedaviye erken dönemde başlamak AIDS hastalığı açısından önem taşır.