Alerji testi, insan vücudunda reaksiyon gerçekleştiren ürün ve gıdaların saptanmasına yönelik yapılan bir testtir. Günümüz dünyasında beslenmenin çeşitlenmesi ve diğer bir yandan iklim şartlarının değişmesi beraberinde alerjik reaksiyonların ve teste olan ihtiyacın artmasına ortam hazırlamıştır.
Hastanın şikayetleri doğrultusunda uzmanlar gerek görürse test yaparak alerjik reaksiyonlar hakkında bulgular elde edebilir.
İnsan vücudunun hangi besin ya da maddelere tepki verdiğini öğrenebilmek için uzmanların tavsiye ettiği laboratuar testine alerji testi adı verilir. Beslenme sırasında vücuda alınan bazı yiyecek ve içecekler vücutta reaksiyonlara neden olabilir.
Bu reaksiyonlar bir nevi alerjik reaksiyonlardır. Bu gibi durumlara neden olan besinler, daha büyük sağlık sorunlarına mahal vermemek adına en kısa sürede saptanmalıdır.
Kişilere birçok farklı yok ile alerji testi yapılabilir. Ancak genel olarak vücudun reaksiyon gösterdiğinden şüphe edilen besin ya da maddeler ile vücut temasa geçirilir ve bu şekilde test yapılır.
Diğer yandan hastanın şikâyetleri doğrultusunda eğer ortada belirgin bulgu ve şikayetler var ise bazı alerji durumlarında uzmanlar detaylı fiziki muayene ile de alerji tespiti yapabilir.
Günümüzde birçok farklı alerji türünü insan vücudunda görmek mümkündür. Özellikle besin alerjisi, ilaç alerjisi, polen alerjisi, toz alerjisi, alerjik astım ve atomik dermatit alerjileri en çok görülen alerji türlerinin başında gelir. Bu maddelerin her birisi vücutta farklı şikâyetler ile kendisini gösterebilir.
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; alerji testi bir sağlık kuruluşunda uzmanlar tarafından yapılması gereken bir test türüdür.
Hastanın sağlık geçmişi, yaş ve cinsiyet gibi tüm özellikleri uzman tarafından öğrenilir ve hastanın şikâyetleri doğrultusunda en doğru alerji testleri yapılarak kısa sürede sonuca varılır. Alerji testleri hastane ve sağlık merkezlerinin alerji ve klinik immünoloji bölümlerinde gerçekleştirilir.
Hastanın alerjiye yönelik şikâyetleri var ise bu durumda öncelikle uzman bir doktora başvurulur. Daha sonrasında detaylı fiziki muayene ardından doktor reaksiyonların ne zaman arttığını ve hangi durumlarda azaldığını sorgular.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda uzman doktor en doğru teşhisi koyabilmek ve detaylı bilgi edinebilmek için alerji testi ister.
Alerji testi yapılırken hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur. Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir.
Ancak istisnai durumlarda uzman hekim hastanın test öncesinde aç ya da tok olmasını özellikle isteyebilir. Bu nedenle de test öncesinde uzman hekimden mutlaka detaylı bilgi alınmalıdır.
Vücudun hangi maddelere karşı reaksiyon verdiğini görebilmek için alerji testleri; deri ve kan testi olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Deri testi yapılırken hastanın derisi çizilir ve bir damla kadar kan akıtılır.
Daha sonrasında bu bölgede maddelere karşı vücudun reaksiyon verip vermediği ölçülür. Diğer bir yöntem ise yama yöntemidir. Hastanın sırtına yapıştırılarak bir süre bekletilen bant sayesinde hastanın alerjik reaksiyonu olup olmadığı ölçülür.
Alerji testinin çocuklara göre yetişkinlere yapılması daha kolaydır. Yetişkinlere hem kan hem de deri yolu ile alerji testi yapılabilir. Yetişkinlere yapılan alerji testleri sayesinde burun, cilt, ağız, akciğer bölgelerinde meydana gelen reaksiyonlar kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Görülen alerji türleri arasında en yaygın görülen alerji, besin alerjisidir. Besin yani gıda alerjisi testi deri üzerinden yapılabileceği gibi aynı zamanda kan yolu ile de yapılabilir.
Eğer kan yolu ile yapılacak ise hastadan kan numunesi alınır ve numune laboratuar ortamında incelenir. Eğer deri üzerinden test yapılacak ise o halde deri üzerine reaksiyon gösterdiğinden şüphelenilen besinler sürülür ve bir müddet deri üzerinde bekletilir.
Bebek ve çocuklarda deri üzeri alerji testi tercih edilir. Kan yolu ile yapılan alerji testinde kan alma sırasında çocuklar acı ve gerginlik hissedeceğinden genellikle deri üzerinden test yapılır.
Böylece bebek ve çocuklarda herhangi bir acıya mahal vermeden alerji testi yapılmış olur. Test yöntemi hastanın özellikleri doğrultusunda uzman tarafından tercih edilir.
Çocuklar için tercih edilen alerji testi türü genellikle deri testleridir. Genellikle çocukların sırt bölgesine bant yapıştırılarak alerji testi yapılır. Ancak bazı durumlarda çocuğun gerginliği de göz önünde bulundurularak kan testi de tercih edilebilir.
Solunum zorluğu, deride kaşıntı ve kızarıklık, deri döküntüsü gibi belirtiler ile ortaya çıkan ilaç alerjisi testi uzman hekimlerin tercihi doğrultusunda hastaya özel yapılır.
Bu gibi durumlarda hastaların acilen uzman hekime başvurması sonucunda uzman hekimler bu alerji testi acil şekilde yapabilir.
Alerji testi kan yolu ile yapılacak ise hastadan alınan kan numunesi laboratuar ortamında incelenir ve sonuçları rapor edilir.
Uzman hekimler, çıkan sonuçlarda uzman hekimler İGE antikor değerlerine bakar. Eğer vücutta az oranda olsa da İGE antikoru saptanır ise bu değer vücudun alerjik reaksiyonu olduğunu işaret eder.
Birçok sağlık kuruluşu ve hastanelerde alerji testleri yapılır. Alerji testi fiyatları hastaya ve testin yapılacağı sağlık kuruluşuna göre değişkenlik göstereceğinden mutlaka doğrudan sağlık kuruluşundan fiyat bilgisi alınmalıdır. Alerji testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.