Boyun Ultrasonu

Boyun Ultrasonu Nedir?

Boyun ultrasonu, boyundaki iç salgı bezlerini izlemek için yapılan işlemdir. İnsanlarda boyun bölgesinde bulunan iç salgı bezleri vardır. Herhangi bir sağlık sorunu ya da kontrol amacıyla bunların incelenmesi gerektiğinde ultrason yönteminde başvurulur.

Tiroid bezinin büyümesi halinde bu işlemin yapılması gereklidir. Büyüme durumu genel olarak guatr şeklinde biliniyor. Hastalığa erken tanı koyulabilmesi için bu yöntemin uygulanması gerekiyor.

Eğer kişide hastalık varsa ve doktorlar bu hastalığın ne kadar ilerlediğini ya da ne durumda olduğunu öğrenmek isterse yine kontrol amaçlı uygulanır. Boyun ultrasonu sadece tiroid bezleri için kullanılmıyor. Aynı zamanda boyundaki damarlar ve tükürük bezleri için de kullanılan bir yöntemdir.

İşlem sırasında radyasyon içeriği kullanılmaz. Bu doğrultuda da insanlar için risk oluşturmaz. Yani her yaş grubunda bireyde gönül rahatlığı ile uygulanabilen bir işlemdir. Boyundaki iç salgı bezleri, insan vücudu için son derece önemlidir.

Bu bezler birçok görevi üstlenerek insanların sağlıklı olmasını sağlar. Eğer bezlerde herhangi bir sorun varsa ya da bir hastalık mevcutsa bunun tespit edilebilmesi için görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Elde edilen görüntüler sayesinde erken tanı koyularak en kısa sürede tedaviye başlanabilir. Tiroid bezlerinde bazen nodüller meydana gelebilir. Bu lenf nodları için inceleme amacıyla boyunda ultrason çekilir. Ultrason çekimi hem hızlı hem de konforlu bir şekilde gerçekleştirilir.

Boyundaki iç salgı bezleri, vücudun sağlık sisteminde önemli görevleri yerine getirir. Bunların görüntülenmesi ve daha sonra detaylı bir şekilde incelenmesi içinse ultrason yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemde radyasyon kullanımı olmamasından dolayı da güvenilir işlemler arasında yer alır.

Hem devlet hem de özel kurumlarda hastalıkların tanı ve tedavisinde sık kullanılır. Özellikle guatr hastalıklarının durumunu incelemek için çok fazla tercih ediliyor.

İlginizi Çekebilir  Pelvik Ultrason

Boyun için çekilen ultrason fiyatları da genel olarak uygun seviyededir. Tam olarak hangi amaçla ve ne kadar kapsamlı çekim yapılacağına göre ücretler değişkenlik gösterebilir. Galenlab laboratuvar hizmetleri internet sitesinden randevu alarak boyun ultrasonu kolay bir şekilde çekilebilir.

Boyun Ultrasonu Neden Çekilir?

Tiroid kanseri insanlarda yaygın olarak ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Hastalıklar neticesinde tiroid bezlerinde nodüller görülebilir. Nodüllerin ve kanser hastalığının ayrılması için ise görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Boyun ultrasonu yöntemiyle bu ayrıştırmayı yapmak mümkün oluyor.

Guatr hastalığı olan kişilerin tiroid bezlerinin ağrıması ya da şişmesi mümkündür. Bu gibi durumlarda hastalığa erken tanı koyulması için ultrason kullanılıyor. Tükürük bezlerinde taş oluşması durumunda da ihtiyaç duyulan bir yöntemdir.

Kişinin tiroid bezlerinde bir hastalık varsa bunun kronik mi akut mu olduğunu öğrenen amacıyla çekilir. Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında uzman radyologlar tarafından ultrason çekimi gerçekleştiriliyor. Eğer tiroid bezinde kanser şüphesi varsa bunun öğrenilebilmesi için ultrason çok sık kullanılıyor.

Boyunda ultrason çekimi sayesinde hem tiroid bezleri için hem de tükürük bezleri için hastalıklara erken tanı koyulabiliyor. Bu sayede de tedaviye en kısa sürede başlanarak iyileşmenin daha kolay olması amaçlanıyor.

Boyunda gerçekleştirilen ultrason çekimi genel olarak belirtilen amaçlar doğrultusunda yapılır ve oldukça faydalıdır.

Boyun Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Hastalıkların tespit edilmesinde ultrason görüntüleme teknikleri oldukça fazla kullanılıyor. Aynı zamanda gebelik döneminde bebeklerin gelişimini ve sağlık durumunu takip etmek amacıyla da kullanılıyor.

Boyunda bulunan damarların ve iç salgı bezlerinin incelenmesi içinse boyun ultrasonu çekiliyor. İşlem öncesinde herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Çünkü ultrason, oldukça rahat ve konforlu bir işlemdir. İşlem öncesinde anestezi yapılmaz.

Bunun nedeni ise girişimsel işlemler olmamasıdır. Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında çekim yapılırken hasta sırt üstü uzanır.

İlginizi Çekebilir  Submandibuler Bez

İşlem sırasında hasta hareketsiz bir şekilde durmalıdır ve doktor tarafından bu sırada boyunda kontrol yapılır. Ultrason probu ile görüntüler elde edilir. Genel olarak 15 ila 20 dakika arasında ultrason tamamlanır.

Boyun Ultrasonu Kimlere Yapılır?

Endokrin sistemde bulunan tiroid bezleri oldukça önemlidir ve sağlık açısından önemli görevleri üstlenir. Guatr hastalığı olan kişilerin tiroid bezlerinde nodüller oluşur ve şişlik meydana gelir. Tükürük salgılanması için çalışan tükürük bezleri de boyunda yer alıyor. Aynı zamanda bu bezler sindirimin de daha kolay olmasını sağlar.

Galenlab laboratuvar hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen boyun ultrasonu ile bu bezler detaylı bir şekilde incelenir.

Guatr değerlendirmesi için, tiroid kanseri şüphesi olan kişilere, boynu ağrıyan ya da boynunda şişlik olan kişilere yapılır. Tükürük bezlerinde taş olanlar için de uygulanıyor. Erkek ya da kadın fark etmeksizin her yaş grubunda güvenle yapılabilir.

Boyun Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ultrason işlemleri pek çok sağlık kurumu tarafından yapılıyor. Sağlık alanında hastalıkların tespit edilmesinde ve tedavisinde önemli rol oynayan bir görüntüleme tekniğidir. Guatr hastalığının incelenmesinde ya da boyundaki damarların görüntülenmesi gerektiğinde boyun ultrasonu yapılır.

Hızlı ve acısız bir şekilde yerine getirilen oldukça rahat bir işlemdir. Galenlab laboratuvar hizmetleri sitesinden randevu alınarak istenilen zamanda gerçekleştirilebilir. Tiroitlerde şişlik ya da lezyon hissedildiği zaman yapılabilir.

Aynı zamanda el ile hissedilemeyen yumruların tespit edilmesi gerektiğinde de yapılır. Kişinin tükürük bezlerinde taş oluşmuşsa, yine inceleme amaçlı olarak yapılır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda yaş koşulu gözetmeden belirtilen durumlarda ultrason çekilir.

Boyun Ultrasonu Fiyatları 2024

Boyun ultrasonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.