Bun Testi

BUN Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bun testi, kişilerin bazı yaşamış oldukları rahatsızlıklardan dolayı hastalara uygulanır. Bazı rahatsızlıklardan dolayı kişilere yapılan bu test genel olarak kan içerisinde bulunan ürenin miktarını ölçmek için yapılır. Kişilerin vücudunda bulunan üre miktarı bun testi sayesinde ölçülerek tedaviye başlanır.

Üre kişilerde genel olarak idrar yolu ile atılan bir madde olduğu bilinir. Kişilerde idrar yolu ile atılmayan üre genel olarak kişilerde belirli rahatsızlıklar meydana getirir. Bu rahatsızlıklar genel olarak kişilerde böbrek rahatsızlığı olarak ortaya çıkar.

BUN Testi Nedir?

Kişilerde belirli rahatsızlıkların meydana gelmesi ile sağlık kurumları belirli testler ister. Kişilerin böbrek rahatsızlığı çekmeleri durumunda üre miktarını öğrenmek için testler yapılır.

Üre miktarının fazla bulunması kişilerde genel olarak böbrek rahatsızlığını meydana getirir. Kan yolu ile bakılan üre miktarının fazla olması sonucunda böbreklerden idrar atılımı gerçekleşmez.

Yapılacak olan test sayesinde kişilerin böbreklerinin işleyiş bozukluklarını ve böbreklerin işleyiş durumlarını da gözler önüne serer. Aynı zamanda yapılacak olan test sayesinde kişinin vücudunda bulunan su miktarı da öğrenilir.

BUN Testi Ne İçin Yapılır?

Kişilerin herhangi bir böbrek rahatsızlığı çekmelerinin sonucunda bun testi yaptırmaları gerekir. Çünkü bu test genel olarak kişilerin böbreklerinde oluşan işleyişleri ortaya koyar. Böbreklerin yanı sıra daha birçok hastalığın tanısını koyarken de bu test yapılır. Sindirim sistemlerinde oluşan kanama ve idrar yollarında oluşan tıkanıklık durumlarında kişilere genel olarak bu testin yapılması uygun görülür.

Bazı kişilerin kan dolaşımı zayıftır. Aynı zamanda kişilerde dengesiz beslenme sorunu varsa ve karaciğerlerinde her hangi bir hastalık belirtisi bulunuyorsa bu testin yapılması ön görülür. Bu test sonucunda genel olarak kişilerin diyalize girip girmeme konusunda bilgi sahibi olunur.

İlginizi Çekebilir  SGOT (AST) Testi

BUN Değeri Ne Olmalı?

Kişiler genel olarak bun testi yaptırdıktan sonra testin normal değer aralığının ne olması hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu testin değer aralığı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Bunun nedeni aslında bazı kişilerde testin genel olarak düşük çıkması ve bazı kişilerde ise yüksek çıkması ile ilgilidir. Testin yüksek veya düşük çıkmasının sebebi kişide bulunan hastalıklar olarak da bilinir.

Bu test yetişkinlere yapıldığı zaman referans aralığı genel olarak 10 ile 20 arasında değişiklik gösterir. Bu değer arasında çıkan test sonuçları normal olarak değerlendirilir.

Çocuklarda bulunan üre miktarı yetişkinlere oranla daha az olur. Bu nedenle çocuklara yapılacak olan testin referans aralığı yetişkinlerin referans aralığından daha azdır.

Normal BUN Değerleri Kaç Olmalı?

Kişiler genel olarak bun değerinin normal referans aralığı hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bun değerinin referans aralığı genel olarak bazı durumlar sonucunda değişiklik gösterir. Değişiklik gösteren durumlara baktığımız zaman referans aralığı kişinin yaşına bağlıdır.

Çocuklarda referans aralığı daha düşükken yetişkinlerde daha yüksektir. Bunun yanı sıra bun değerinin referans aralığı genel olarak cinsiyete bağlı olarak da değişiklik gösterir.

Yetişkinlerde kadınların bun değerinin referans aralığı genel olarak 6 ile 21 arasında değişiklik gösterir. Yetişkinlerde erkeklerin bun değerinin referans aralığına baktığımız zaman ise 8 ile 24 arasında farklılık gösterir.

BUN Testi Ne Zaman Yapılır?

Kişilerde bun değerinin anlaşılması için bun testi yapılır. Bu test sayesinde kişilerde bun değeri öğrenilir. Kişiler bu testi yaptırmadan önce hangi saat diliminde yaptıracaklarını merak ederler. Fakat bu testi yaptırmak için belirli zaman dilimine ihtiyaç yoktur. Kişiler diledikleri her saat aralığında bu testi yaptırabilirler.

Doktorlar genel olarak kişilerin tedavisi için bu testi ister. Kişiler hâlihazırda tedavi görüyorlar ise bu test kontrol amaçlı olarak yapılır. Tedavinin sonunda da yapılabilir. Bu test tedavi sonucunda yapıldığı zamanlarda kişinin rahatsızlığının geçip geçmediği anlaşılır.

İlginizi Çekebilir  Karbamazepin Testi

Düşük BUN Değeri Nedir?

Düşük BUN değeri genel olarak görülen bir rahatsızlık değildir. Kişilerin dengesiz beslenmeleri sonucunda bun değerlerinde düşmeler meydana gelir.

Bu değerin düşmesi genel olarak bazı karaciğer hastalıklarının da habercisi olabilir. Kişilerde düşük bun değerinin referans aralığı genel olarak 7 nin altında olması durumudur. Kişilerin vücuduna protein girmemesi yine aynı şekilde kişide bun değerinin düşüklüğünü meydana getirir.

Yüksek BUN Değeri Nedir?

Kişilere gerekli durumlarda yapılacak olan bun testi bazı durumlarda yüksek sonuçlar verir. Kişilerin kanında artan üre miktarı sonucunda bun değerinde de yükselme meydana gelir. Referans aralığından yani 7 -20 mg/ dL değerinin üzerinde rakam oluşması bun değerinin yüksekliği olarak da adlandırılır.

Bun değerinin yükselmesi sonucunda kişilerde belirli hastalıklar meydana gelir. Bu hastalıklara genel olarak baktığımız zaman ilk olarak karşımıza böbrek sorunları çıkar.

Böbreğin de herhangi bir rahatsızlık bulunmayan kişilerde bun değeri yüksek çıkmaya devam ediyor ise idrar yolları kontrol edilir. Aynı zamanda böbrek taşının kişide bulunup bulunmaması da oldukça önemli bir yere sahiptir.

BUN Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Bun yüksekliği meydana gelen kişilere genel olarak yapılacak olan tedavide bun değeri düşer. Kişilere bu aşamada ilk olarak diyet uygulanır. Uygulanan diyet sonucunda ihtiyaç bulunan hastalara diyaliz işlemi uygulanır. Kişiye uygulanan diyet aslında sağlıklı beslenme yöntemi olarak da bilinir.

Rahatsızlık kişiye sağlıksız beslenme sonucunda oluşuyorsa diyet sonucunda kişilerde bun yüksekliğinin düşüşü meydana gelir. Diyaliz ihtiyacı olan hastalarda genel olarak bu yöntem ile üre miktarı azaltılır. Kişilerde bun değeri ölçülmek için bun testi yapılır.

Bun Testi Fiyatları 2023

Bun testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.