Demir Bağlama Testi

Demir Bağlama (FeB) Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Demir bağlama testi, oldukça önemli olan bir testtir. Gerekli laboratuvar ortamında yapılan test birçok hastalığın tanısında kullanılabilir. Hastalıklarda teşhis koyarken yapılan testler çok önemlidir. Bunun nedeni ise test sonuçlarının kişinin kanıdaki değerleri doğrudan veriyor olmasıdır.

Tıp alanında laboratuvar testleri özenle ve dikkatle yapılarak tanı ve teşhiste kullanılır. Özellikle de kişilerin kanında bulunan demir değerleri çok önemlidir.

Demir kana kırmızı rengi veren hemoglobin yapısında bulunur. Hemoglobinin görevine yardımcı olan demir, hemoglobine destek sağlar. Yapılan kan tahlillerinden demir minerali kategorisinde yapılan testlerden biri de demir bağlama (FeB) testi olarak bilinir.

Demir Bağlama (FeB) Testi nedir?

Kanda bulunan demirin bağlandığı test olarak adlandırılan demir bağlama testi oldukça önemlidir. Üstelik büyük ihtimal ile doğru sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Bu sebepten kaynaklı oldukça güvenilir bir kan testidir.

Kanda bulunan demir oranının ne derecede olduğunu saptamakta en işe yarayan ve sonuç veren testtir. Kişiye serum verildiği zaman serum içerisinde yer alan demirin kanda ne oranla dağıldığını da gösterir.

Bu durum da bu testin ne kadar geniş olduğunu gösterir. Kişide demir eksikliği ya da demir düşüklüğü var ise yine bu test sayesinde ortaya çıkması sağlanır. Kandaki demir oranına göre kişide beliren birçok rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlıklardan biri de halsizlik ve yorgunluktur. Özel laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu test alanında uzman kişiler tarafından yapılır.

Demir Bağlama (FeB) Testi Nasıl Yapılır?

Bu test özel sağlık kliniklerinde ya da hastanelerde uygulanır. Özel laboratuvar koşulları altında kişiden alınan kan örneği dikkatli bir şekilde incelenir. Öncelikle kişiden kan örneği alınır. Alınan kan örneği seruma bağlanır ve uygun laboratuvar koşulları altında incelenir.

İlginizi Çekebilir  Gıda Alerji Check Up Paketi

Serum kandaki demirin değerini ölçmeye yarıyor. Laboratuvar ortamında yapılan kan tahlilleri en fazla 24 saat içerisinde sonuçlanır.

Sonuca varan test uzman doktora iletilir. Kan tahlilleri sonucunda kandaki demir değeri 60 ve 170 ug/dl aralığında olması gerekiyor. Ancak bu değerlerden düşük ya da yüksek sonuçlar çıkabiliyor. Demirin depolanmasında görev alan hormon ise ferritin olarak biliniyor.

Ferritin değerlerinin düşük olması da demir eksikliğinin bir belirtisidir. Sonuç olarak yapılan bu kan testlerinin verdiği sonuçlar kişiye uygulanması gereken tedavi yöntemi hakkında bilgi verir.

Demir Bağlama (FeB) Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Bu test kişilerde demirin bağlanmasında yani kandaki demir miktarının belirlenememesi durumunda yapılır. Aynı zamanda demirin depolanmasında görev alan ferritinin oranını öğrenmek için de demir bağlama (FeB) testi yapılır.

Bu testin uygulanmasındaki asıl amaç kişinin kanında bulunan demir iyotunun değerlerinin doğru bir biçimde belirlenmesini sağlamaktır.

Bu değerleri bilmek birçok sağlım sorununun tespiti açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda kişide halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler var ise yine demir bağlama (FeB) testi yapılmalıdır. Ayrıca kişide ciddi durumda iştahsızlık varsa da bu test kesinlikle yapılmalıdır.

Her yaştan kişiye uygulanabilen bu test oldukça güvenlidir ve doğru sonuçlar verir. Demir eksikliğini ya da demir değerlerinin yüksek olduğunu da ancak bu test sayesinde anlamak mümkündür. Bu sebepten kaynaklı şüpheli bütün durumlarda bu testin yapılması gerekiyor.

Demir Bağlama (FeB) Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Kişiden alınan kan örneği doğrultusunda yapılan demir bağlama (FeB) testi sonucunda çıkan demir değerleri oldukça önemlidir.

Test sonucunda çıkan demir iyotunun değerleri normal değerler ile kıyaslanır. Kandaki demir iyotunun düşük olmasına ya da yüksek olmasına bağlı olarak bir değerlendirme yapılır. Alanında uzman bir hekim bu test sonuçlarını detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor.

İlginizi Çekebilir  Check Up

Yapılan kan tahlilleri sonucunda test negatif çıkmış ise kişide demir iyotunun değerlerinin normal olduğunu söylemek mümkündür.

Bu sonuca bağlı olarak kişiye demir eksikliği tedavisinde uygulanan demir takviyesine ihtiyaç yoktur demektir. Ancak test sonuçları pozitif çıkmış ise o zaman sorun var demektir.

Bu durum kişide demir eksikliği olduğunun anlamına gelir. Alanında uzman bir doktor tarafından kişi için uygulanması gereken tedavi yöntemi tespit edilir ve buna bağlı olarak tedavi sürecine başlanır.

Bu tedavi süreci kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak uzman bir doktorun sonuçları değerlendirmesiyle kesin tedavi yolu ortaya çıkacaktır.

Demir Bağlama (FeB) Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Kişiden alınan kan örneği laboratuvar ortamında incelendikten sonra çıkan sonuçlar doktor tarafından değerlendirilir. Sonucun negatif çıkmasında bir sorun bulunmazken pozitif çıkması demir eksikliği göstergesidir.

Demir eksikliği kişinin beslenme düzenine bağlı olarak ortaya çıkmaz. Üstelik kişide meydana gelebilecek olan başka kronik hastalıkların habercisi olabilir.

Aynı zamanda demir eksikliği bulunan kişilerin normal yaşam şartları değişecektir. Günlük yaşamında buna bağlı olarak zorluk yaşamaya başlayacaktır.

Bu sebepten kişide görülen kaynaklı demir eksikliğinin kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Özellikle demir takviye ilaçları kullanılır. Düzenli aralıklar ile kişi takip altına alınır.

Belirli aralıklar ile test tekrarlanır. Test sonuçlarına göre uygulanan tedavi yöntemine alanında uzman doktor tarafından yön verilir.

Kişinin sağlık durumu yerine gelmiş olsa bile düzenli aralıklarla hatta 6 ayda bir test yaptırması gerekiyor. Bunun nedeni ise demir bağlama (FeB) testi oldukça doğru sonuçlar vererek kişinin sağlık durumunu netliğe kavuşturmasıdır.

Demir Bağlama Testi Fiyatları 2023

Demir bağlama testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.