Ev Tozu Akarı Alerjisi, çoğu insan için zararsız olan, ancak bazı insanların bağışıklık sistemlerinin tepki verdiği, alerjen adı verilen belirli maddelere karşı vücudun aşırı tepki vermesidir. En yaygın alerjenlerden biri, tozlu ortamlarda yaşayan küçük örümcekler olan akarlardır. Genellikle alerjik rinokonjonktivit ve astıma neden olurlar.
Ev tozu alerjisi, mantar, polen veya evcil hayvan pisliği gibi diğer alerjenik ajanları içerdiği için toz akarlarına karşı alerji ile eş tutulamaz. Ancak ev tozu akarı alerjisi nedeni olan ana bileşenlerin toz akarları ile ilgili olduğu söylenebilir.
Akarlar normalde insan gözüyle görülmeyen küçük eklembacaklılardır (araknid sınıfının parazitleri), boyutları türe bağlı olarak 0,2 ila 0,5 milimetre arasında değişir.
Genellikle iç mekanlarda tozlu koşullarda, yiyecek depoladıkları gibi karanlık yerlerde, güneş ışığından uzakta bulunurlar. Bazıları evlerde bulunurken, bazıları da tercihen bitkisel gıdaların (tahıl, un gibi) depolandığı yerlerde (depolar, çiftlikler, ahırlar, mutfaklar) bulunur.
Acarus siro, Lepidoglyphus destructor gibi depolama akarları olarak bilinenler de vardır. Esas olarak tahıllar ve diğer gıda parçacıkları ile beslenirler ve özellikle tahıl ile un gibi bitkisel gıdaların depolandığı alanlarda ve ayrıca Tyrophagus putrescentiae durumunda jambon veya domuz peyniri gibi protein açısından zengin gıdalarda bulunurlar. Uygun koşullar altında, evlerin içinde dolaplarda bulunabilir ve çoğalabilirler.
Akarlara karşı ev tozu alerjisi ana semptomları solunum yolu ile rinokonjonktivit ve astım olarak karakteristik bir özelliğe sahiptir. Yıl boyunca kalıcı olarak acı çekebilmelerine rağmen, alerjik kişi her zaman tüm semptomları aynı anda yaşamaz, ancak bunlardan bir veya birkaçını yaşayabilir. Rinokonjonktivit durumunda aşağıdaki belirtiler görülür:
Astım durumunda ise şu belirtiler yer alır:
Akarlar en iyi şekilde %70 nem civarında (%50’nin altında hayatta kalmaları çok zordur) ve 20-30°C arasındaki sıcaklıklarda gelişir ve çoğalırlar. Bu koşulların iç kesimlerde, özellikle kıyı topluluklarında ve ilkbahar ve sonbaharda oluşması kolaydır.
Sonuç olarak, yılın bu zamanında, ev tozu alerjisi olan kişilerde semptomlar daha kötü olma eğilimindedir, ancak çevresel koşullar uygunsa semptomlar yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Ev tozu alerjisi olanlar aşı yaptırarak tedavi olabilirler.
Genellikle iç mekanlarda tozlu koşullarda, yiyecek depoladıkları gibi karanlık yerlerde, güneş ışığından uzakta bulunurlar. Ev tozu alerjisi rahatsızlıklarına en sık neden olan türler, sürekli yenilenme sürecinde (insanlarda günde yaklaşık bir gram) cildinizin azar azar döktüğü mikroskobik ölçeklerde beslenir.
Bu nedenle genellikle insan veya evcil hayvan derisi pullarının bol olduğu yerlerde bulunurlar: Şilteler, yastıklar, battaniyeler, yorganlar, kanepeler, kilimler, döşemeli mobilyalar, peluş hayvanlar, giysiler bu yerlere örnek verilebilir.
Ev tozu alerjisi sorunundan kaçınmak için ipuçları verilebilir. Evdeki toz akarlarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da popülasyonlarını mümkün olduğunca düşük tutmak için aşırı hijyen ve temizlik önlemleri almak mümkündür:
Tozu temizlemek ve havaya savrulmasını önlemek gerektiğinden, normal bir bez veya silgi yerine nemli bir bez kullanılması tercih edilir. Zemin süpürgesi yerine, mümkünse vakumlu ve HEPA’lı bir model veya mümkün olduğunca çok akar parçacığı yakalayan su filtreli bir model seçin. Temizlik sırasında maske takmak veya bu görevi alerjisi olmayan birine devretmek de yararlıdır.
Sabahları yatak odasını uygun şekilde havalandırın ve mümkünse uyumak için güneşli, nemsiz bir oda seçin. Ayrıca sabahları yatağınızı toplamadan önce yatağınızı iyice havalandırdığınızdan emin olun.
Yün veya benzeri malzemelerden yapılmış şilte ve yaylı şiltelerden kaçının. Bunun yerine katı, lateks, hafızalı köpük veya su yatakları kullanın. Yastığın sentetik elyaftan yapılmış olması da iyidir ve kuştüyü yorgan ve yorganlardan kaçınabilirsiniz.
Bunlar akar partiküllerinin dışarıya ulaşmasına izin vermez. Öte yandan düzenli olarak süpürmeli ve mümkünse zaman zaman güneşe maruz bırakmalısınız.
Ancak bu sıcaklıktan sonra akarlar üzerinde biraz kontrol sahibi olacaksınız. Ve çarşafların, battaniyelerin ve perdelerin sık sık yıkanması ve tamamen kuruyana kadar değiştirilmemesi gerektiğini unutmayın.
Özellikle yatak odanızda olası nem problemlerini düzenli olarak kontrol edin. Bağıl nemi yüzde ellinin altına düşürmek için nem gidericiler de kullanabilirsiniz. Isıtma veya klimayı da kullanabilirsiniz (mevsime bağlı olarak), ancak filtreleri sık sık temizlemelisiniz.
Mümkün olduğunda, kilim, perde, döşeme ve halılardan ve ayrıca toz birikebilen veya temizlenmesi genellikle zor olan nesneler ve mobilyalardan kaçının: raflar, yapay çiçekler veya aşırı dekoratif nesneler buna dahildir. Duvarlar da pürüzsüz ve temizlenmesi kolay olmalıdır, bu nedenle duvar kağıtları uygun değildir.
Toz biriktirirler. Yıkanabilir olmaları durumunda saklanabilirler ancak plastik veya ahşap olanlar her zaman tercih edilmelidir. Akarlar, insanlar ve hayvanlar tarafından sağlanan organik atıklarla (pul, saç…) beslendikleri için, evde tüylü evcil hayvanların olmaması daha iyidir, çünkü bu durumlarda evdeki akarların popülasyonu artar.
Toz akarlarına karşı ev tozu alerjisi ile mücadele için çeşitli önleyici tedbirlerin uygulanmasına ek olarak, iki tür tedavi vardır:
Alerjenler, alerjiye yatkın bir kişinin vücuduna girdiğinde, vücut, istilacı bir virüs olarak kabul ettiği şeyle savaşmak için spesifik antikorlar (IgE immünoglobulinler olarak adlandırılır) üretir. Alerjene maruz kalma devam ederse, bu spesifik antikorlar, alerji semptomları üreten histamin gibi maddeler salgılayan mast hücreleri adı verilen hücrelerle etkileşime girer.
Ev tozu alerjisi durumunda, alıcı toz akarı dışkısında bulunan proteinlere (her biri günde yaklaşık yirmi üretir) veya öldüklerinde vücutlarının parçaladığı parçacıklara karşı aşırı duyarlıdır. Vücudun hava yolu girişine karşı kendini koruyucu tepkisi, alerjik rinokonjonktivit ve astım gibi durumlara neden olabilir.
Bu maruz kalma, örneğin, bir kişi yatak takımlarını ev tozu alerjisi olmamak için tozlarken veya silkelerken çok sayıda toz akarı partikülünü soluduğunda aniden ortaya çıkabilir. Bu durumlarda, akut astım veya rinokonjonktivit atağı yaşayabilirsiniz.
Ancak normalde, bu alerjene maruz kalma, insanlar her gün saatlerce evde kaldıkça, yavaş yavaş küçük miktarlarda ancak istikrarlı bir şekilde ortaya çıkar. Her akar, her üç haftada birçok sayıda yumurta bırakabileceğinden popülasyonları özellikle yatak takımlarında, bir gram ev tozu başına yüzlerce olabilir.
Bu şekilde akarlar, vücutta yavaş yavaş biriken kronik bir alerjen kaynağı haline gelir. Alerjik kişilerde burun ve gözlerin bronş tüplerinde veya mukoza zarlarında ilerleyici bir iltihaplanmaya neden olarak onları diğer alerjenlerin ve enfeksiyonların, soğuk algınlığının veya kirliliğin etkilerine karşı daha duyarlı hale getirir. Ev tozu alerjisi için alerjik maddelerden uzak durmak alınması gereken bir önlemdir.
Ev Tozu Akarı Alerjisi Tedavi Fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.