Fındık Ağacı Alerjisi rahatsızlığına fındık poleni neden olur. Fındık alerjisi, fındık polenine karşı alerjik bir reaksiyondur. Fındık 3 ila 15 metre yüksekliğe ulaşabilir. Orta Avrupa’da bir çalı olarak da bulunabilir.
Fındık huş ailesine ve huş ile kızılağaç gibi erken çiçek açanlara aittir. Fındığın ana çiçeklenme dönemi Mart-Mayıs arasıdır, ancak ılıman bir kıştan sonra daha erken başlayabilir. Bu dönemde havada daha yüksek miktarda fındık poleni beklenir.
Fındık ağacı alerjisi durumunda, polen solunduğunda veya burnun mukoza zarlarıyla veya gözlerin konjonktivasıyla temas ettiğinde solunum alerjisi bir semptom olarak ortaya çıkar.
Fındık (Corylus avellana L) en eski mahsullerden biridir. Türler, Avrupa, Batı Asya, Kuzey Afrika, Kafkaslar bölgesi ve Karadeniz’de yaygın olarak yayılış gösterir. Ülkemizde bu tür Türk, Yunan, İtalyan ve İspanyol göçmenler tarafından tanıtılmıştır.
Son on beş yılda, çikolata endüstrisinin artan talebi nedeniyle ulusal düzeyde ekili alan temelde dört katına çıkmıştır. Küçük iç pazarına rağmen Arjantin’de en fazla sunum ve destinasyon çeşitliliğine sahip kuru meyvedir. En önemli üretim alanı Arjantin’in güneyinde, Viedma Vadisi’ndedir.
Sınıflandırma, Hazel Dicotyledonous Sınıfı, Fagales Order, Betulaceae Familyası, Corylus Genus, Corylus avellana türlerine aittir. Morfolojik özellikler; fındık tabanda birçok dalı olan, 6 metreden daha kısa, yaprak döken bir çalıdır.
Yapraklar basit, değişken, oldukça büyük (5 ila 10 cm), az çok yuvarlak, tabanda kalp şeklinde ve uzun ve dar bir tepe ile biter. Kabuk normalde pürüzsüz, ince, kompakt ve grimsi-kahverengi renktedir. Kök sistemi sığ, fasiküllü ve çok geniştir.
Çiçekler: Fındık tek evciklidir, yani erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde ayrı ayrı bulunur, ancak bunlar kendi kendine sterildir ve bu nedenle tozlayıcı gerektirir. Dişiler, yan dalların uçlarında ortaya çıkan, 20’ye kadar ulaşabilen 8 çiçekten oluşan yoğun gruplardır (glomerüller).
Erkek çiçekler çıplaktırlar, yapraklardan önce gelişirler ve bifid filamentli 4 ila 8 organa sahiptirler. Dişi çiçekler çok azaltılmış bir perianta ve çiçek glomerulusunun pullarından çıkıntı yapan iki kırmızımsı stigmaya sahip bir pistil’e sahiptir.
Bilinen türler arasında fındık, özellikle çiçeklerin biyolojisi başta olmak üzere onu diğerlerinden ayıran çok özel özelliklere sahiptir.
Fındık, yıllık yağış miktarı 800 mm’den fazla olan, düzenli yayılış gösteren, kuru dönemi bir ayı geçmeyen ve yeterli neme sahip arazilerde sulama yapılmadan yetiştirilir. Yazın kurak dönemi uzadığında, sulamaya başvurmak gerekir. Yaz sonundaki sürekli ve bol yağışlar, meyve hasadını zorlaştırır.
Vejetatif dönemde düzenli olarak yüksek hava nemi (%70-80) fındık yetiştirmek için uygundur. Ek olarak, bu türün nispeten az gelişmiş kök sistemi, sulamaya rağmen, hava çok kuru olduğunda önemli buharlaşma terlemesini telafi etmek için gerekli tüm suyu emmesine izin vermez.
Ağaç büyümesi azalır ve en şiddetli vakalarda yaprak marjı kavrulması denen bir fenomen gözlenir. Tozlaşma havasız gerçekleştiğinden ve polen yayılmasını kolaylaştırmak için kuru bir ortam gerektirdiğinden düşük atmosferik nem tercih edilir.
Toprak gereksinimleri olarak aşağıda verilen maddeler önemlidir;
Fındık ağacı alerjisi için sadece fındık ağacının özelliklerini bilmek yeterli değildir. Bu nedenle belirtilerini ve tedavi yöntemini de bilmek gerekir.
Bir fındık ağacı alerjisi tipik belirtileri şunlardır:
Yukarıda sayılan belirtiler ilkbaharda ortaya çıkarsa olası bir fındık ağacı alerjisi teşhisi için alerji testi yapılmalıdır. Tat ve koku alma duyusu da alerjilerden etkilenebilir.
Fındık ağacı alerjisi tedavisi, fındık hem ağaçlarda hem de çalılarda bulunur ve alerjiye neden olabilecek polenler içerir. Fındığa alerjiniz varsa fındık poleninden kaçınmalısınız. Ana uçuş döneminde, kendinizi fındık poleninden korumak için yürüyüşe çıkmamalı veya sadece solunum maskesi ve burun filtresi takmamalısınız.
Güneş gözlüğü takmak da gözlerinizi fındık ağacı alerjisi için polenlerden koruyabilir. Pencere ve kapılardaki polen filtreleri, polenleri oturma odasından uzak tutabilir. Özel filtreli ve hava filtreli elektrikli süpürgeler de odadaki havanın polen içermemesine yardımcı olur.
Dışarı çıktıktan sonra kıyafetlerinizi değiştirmek ve düzenli olarak yıkamak da önemlidir. Dışarıda giyilen giysiler uyku alanına getirilmemelidir. Polen ayrıca saçınıza yapışabilir, bu nedenle poleni çıkarmak için yatmadan önce saçınızı iyice yıkayın. Bu sayede geceleri yatak odasındaki polen ve nefes alma zorluklarını önleyebilirsiniz.
Fındık ağacı alerjisi tedavi fiyatları için doktorunuza başvurabilirsiniz. İlkbahar 20 Mart’a kadar başlamasa da Şubat ayında ağaçların polenleri havada yüzmeye başlar. Yılın bu zamanında en yaygın polen türlerinden biri fındıktır, ancak önemli miktarda selvi ve kızılağaç poleni de vardır.
Avrupa’nın çoğunda, ağaç tozlaşma mevsimi Mart’tan Mayıs’a kadar sürer, ancak güney ve doğuda ağaç poleni mevsimi Şubat’ta başlar ve daha sıcak kış sıcaklıkları nedeniyle Haziran’a kadar sürebilir.
Fındık ağacı alerjisi mevsimseldir, bu nedenle farklı polen türlerinin ne zaman zirvede olacağını bilmek reaksiyonları tedavi etmede ve bunlardan kaçınmada yardımcı olabilir. Sezonda erken çiçek açan ağaçların polenleri, Mart ve Nisan aylarında daha fazla dökülen diğer çeşitlerden (söğüt, karaağaç, huş ağacı ve dişbudak) farklıdır.
Birçok ağaç esas olarak rüzgarla tozlaşır ve ağaç poleni erken ilkbaharda birincil alerjendir. Mantar sporları da bahar alerjilerine katkıda bulunur, ancak sonbahar aylarında daha rahatsız edici olma eğilimindedirler. Ağaç polenleri arasındaki çapraz reaktivite sınırlıdır.
Bu, bazı ağaçların akraba olmasına ve polenlerinin bir şekilde benzer olmasına rağmen, birçok ağaç türünün poleninin ağaç poleni alerjisi için tek bir tedavi oluşturmayı imkansız kılan benzersiz özelliklere sahip olduğu anlamına gelir.
Bu nedenle alerji uzmanları, farklı ağaçlardan gelen birden fazla polen türüne duyarlı hastaları test eder ve ardından her hastayı kendi özel alerjileri için benzersiz şekilde tedavi eder. Güzel havanın, kuşların cıvıltısının ve çiçeklerin fındık ağacı alerjisi olan insanlar için bir bedeli vardır.
Ağaçlar tozlaşmaya başladığında burun ve göz tahrişleri, nefes darlığı ve cilt alerjileri meydana gelebilir ve polen mikroskobik olduğu için onları havada göremeyiz. Bu nedenle alerji belirtileri ortaya çıkana kadar mevsimin ne zaman başladığı her zaman belli olmaz.
İlkbahara kadar olan aylarda ve bahar boyunca, sizin veya sevdiğiniz birinin alerjisi varsa, alerji uzmanınıza test yaptırmanız gerekip gerekmediğini sorabilirsiniz. Bir alerji uzmanı size en uygun bakımı sağlayabilir ve alerjinizin gerçek tetikleyicilerini belirleyebilir.
Bu tetikleyiciler, ilgili teknikler kullanılarak kişiselleştirilmiş IgE testi ile tanımlanabilir. Fındık ağacı alerjisi teşhisi için gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir. Fındık Ağacı Alerjisi Tedavi Fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.