HPSA Testi; Helikobacter pylori bakterisi, mideye yerleşen ve kişinin zamanla çeşitli hastalıklara kapılmasına neden olan bir bakteri çeşididir. Bu bakterinin kişide olup olmadığını anlamak için uygulanan test ise HPSA testi olarak bilinir.
Bakterinin insan vücudunda olup olmadığını anlayabilmenin yanı sıra hasta kişilerde de tedavinin izlenmesi için uygulanır. Bakteri zamanında tespit edilip tedavi edilmezse kişide gastrit, ülser, mide kanseri gibi ciddi hastalıkların oluşmasına neden olur.
Test invaziv olarak yapılmadığı için son derece kolaydır. Kişinin gaita örneği alınarak ya da nefes üfletilerek laboratuvarda incelenir ve bu bakteriye rastlanıldığında uygun tedavi yöntemi belirlenir. HPSA testi bakterinin erken tespit edilmesi açısından son derece önem taşır. Bakterinin kana karışıp karışmadığını anlamak amacıyla kan testleri de uygulanabilir.
Her ne kadar erken dönemde tespit edilirse bakteriyi vücuttan uzaklaştırmak da o kadar kolay olacaktır. Bu bakteri yıllar boyunca kişide herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilir. Fakat karın ağrısı, mide bulantısı, iştah kaybı gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Belirtiler ile karşı karşıya kalan bireyler vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşunda test yaptırabilirler.
Dünya üzerinde son derece yaygın olan helikobacter pylori, her yaş grubunda görülebiliyor. Bakterinin net bir şekilde tespit edilebilmesi için HPSA testi uygulanıyor. Hastanın testi yaptırması için aç karnına olması gerekiyor. Halk arasında nefes testi olarak da bilinen HPSA öncesinde sigara ve su da içilmemesi gerekiyor.
Ortalama olarak 40 dakikada yapılan kolay bir testtir. Pratik olduğu kadar oldukça güvenilir bir testtir. Testin doğru yanıt vermesi için hastanın sakin ve rahat kalması da önemlidir. Hastanın derin nefes alması ve verilen tüpe kuvvetlice üflemesi gerekir.
Nefes örneği alınarak laboratuvarda incelenemeye gönderilir. Ardından hastanın nefes almadan verilen ilaçlı suyu içmesi gerekir. Suyu içtikten sonra ortalama 30 dakika kadar bekletilir. 30 dakikanın sonunda farklı bir tüpe yeniden nefes örneği verilir.
Bu örnek de laboratuvara gönderilerek sonuçların çıkması beklenir. Hasta testlerden hemen sonra normal yaşantısına geri dönebilir. Bazı hususlarda ya da doktorun özellikle istediği durumda hastadan gaita örneği de istenebilir. Bakterinin dışkıda görülmesi daha kolay gözlemlenebilir.
Helikobacter pylori, kişinin midesine yerleşen ve zamanında tedavi edilmediği taktirde ciddi hastalıklara yol açan bir bakteri çeşididir.
Midesinden dolayı şikayetleri olan hastalarda inceleme yapabilmek için HPSA testi istenir. Test birden farklı yöntemlerle uygulanabilir. Hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir. Kan örneği şeklinde uygulanmasında da herhangi bir sakınca yoktur.
Bakteri çocukluk çağında da meydana gelebilen ve vücuda yerleşerek büyüme ve gelişmeye de etki eder. Gastrik mukozalara yerleşerek hastalıkların ciddi boyuta taşınmasına neden olur. Kişide gastrit hastalığı varsa düzenli olarak HPSA testi istenebilir.
Bu test sayesinde bakterinin hangi derece olduğu ve ilerlemesi gözlemlenebilir. Demir eksikliği, magnezyum eksikliği, B12 vitamin eksikliği yaşayan hastalarda detaylı incelemeler yapmak için test istenebilir.
Uzman doktor tarafından gerekli görüldüğü zaman yapılabildiği gibi kişinin belirtileri yaşaması üzerine de hemen yapılabilir. Helikobacter enfeksiyonunu erken dönemde tespit etmek ve tedaviye başlamak amacıyla mutlaka yaptırılmalıdır. Bakterinin hasta üzerinde bıraktığı etkileri araştırmak amacıyla da test uygulanabilir.
Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız helikobacter pylori enfeksiyonu çocuk yaştan itibaren görülebiliyor. Bakterinin tespit edilmesi ve tedaviye başlanabilmesi için HPSA testi uygulanıyor. Testin uygulanabilmesi için hastanın ilk olarak doktor gözetiminden geçmesi gerekiyor.
Test yapılacak hastanın en az 6 saat aç kalması gerekir. Sıvı tüketimini ise işlemden 1 saat öncesinde bırakmalıdır. Doktor tarafından uygulanan tedaviye hasta yanıt vermediğinde test zorunlu bir hal alabilir. Hastaya yapılan bakteri testinin sonuçları ortalama 2 gün içinde sonuçlanır.
Çalışılan laboratuvar ortamına göre bu sürede değişkenlikler meydana gelebilir. Raporlanan test sonuçları doktor tarafından incelenerek hastada bakteri olup olmadığına karar verilir. Hasta pozitif çıktığında uygun tedavi yöntemi belirlenerek uygulanır.
Tedaviye devam edilen süreç boyunca düzenli aralıklarla uzman doktor tarafından test istenilebilir. Bakterinin hangi miktarda olduğunu ve tedavinin yanıt verip vermediğini araştırmak açısından yapılır.
İlk test ile ikince test arasında 6 haftalık bir zaman dilimi olması gerekir. Bakteri etkisini yitirdikçe bireyin yaşamı da daha kaliteli bir hal alacaktır. Zamanında tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakabilir.
Günümüzde hem kamu hem de özel hastanelerde pek çok test yapılıyor. Hastalar daha hızlı bir süreçten geçmek ve kısa sürede tedaviye başlamak için genellikle özel hastaneleri tercih ediyor. Özel hastane ve kliniklerde uygulanan kan tahlili ve testler belirli fiyatlarda sunulur. Yapılacak olan test sayısına göre fiyatlar değişir.
Özel fiyat politikalarına göre hastaneler ücrete tabi tutar. Fakat kamu hastanelerinde herhangi bir ücret ödemeden test yaptırmak mümkündür. Acil bir durum söz konusu olmayan hastalar HPSA için testi kamu hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırabilirler.
Özel kliniklerde laboratuvarın gelişmişliğine ve tercih edilen uzman hekime göre fiyatlar değişir. Uygulanan indirimler sayesinde testler daha uygun fiyat karşılığında yaptırılabilir. Çocuk ve yetişkin hastalara göre fiyatlarda değişkenlikler meydana gelebilir. HPSA testi fiyatları sayesinde kendinden tedirgin olan her hasta rahatlıkla test yaptırabilir. Hpsa testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.