Son yıllarda hemen hemen tüm sağlık kuruluşlarında en çok tercih edilen tanı ve tedavi yöntemlerinin başında HPV testi geliyor. Bulaşıcı bir hastalık olan HPV virüsünün vücut içerisinde yayılımı oldukça hızlı olduğundan, cinsel yaşantısında aktif olan herkeste görülme olasılığı oldukça yüksek.
Kişilerin vücutlarında çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan bu virüsün varlığından emin olmak için hekimler tarafından HPV testi yapılır. Vücut içerisine sinirlere yerleşen ve human papiloma olarak adlandırılan HPV virüsü, çeşitlerine bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde çıkabilirler.
Ancak HPV virüsünün genel anlamda kadınlarda rahim ağzında görüldüğünü söylemek mümkün. Rahmin uç kısmında siğiller halinde ortaya çıkan bu virüs, bulaşıcı bir özellik gösterdiğinden erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşır. HPV virüsüne müdahale edilmediğinde rahim kanseri gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Kişinin vücudunda HPV virüsünün varlığına dair belirtiler görüldüğünde mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Uzman hekimler HPV virüsünün varlığından emin olmak için teknolojinin gelişimi ile birlikte yapılmaya başlanılan hpv testi uygulamasını gerçekleştirirler. HPV testi muayene sırasında vajina kısmına yerleştirilen spekulum aracılığı ile yapılır.
Spekulum vajinanın iç duvarlarını ayırmaya yardımcı olur ve rahim içerisi kolaylıkla görüntülenebilir. Rahim içerisinin açık hale getirilmesi ile birlikte yumuşak uçlu çubuk ile sürüntü alınma işlemi gerçekleşir.
Genellikle HPV testi rahim ağzından alınacak sürüntü örneği sayesinde doğru sonuçla verir. HPV testi için özel geliştirilen çubuklar, ucunda bulunan pamuk yardımı ile herhangi bir ağrı hissi vermez. HPV testi yapılırken virüsün bulunduğu bölgede siğiller mevcut ise işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ayrıca HPV testi beraberinde smear testi de mutlaka yapılmalıdır.
Rahim kanserinin oluşumunda büyük etki gösteren HPV virüsün varlığını tespit etmek için yapılan HPV testi, smear testinde hormonları normal gelmeyen kişilere uygulanır. Ayrıca HPV virüsünün çeşit ve oranını belirlemek için de HVP testi tercih edilir.
HPV virüsü en kolay bir şekilde cinsel temas sonrasında bulaşır. Öyle ki HPV virüsü taşıyıcısı bir kadın ya da erkek cinsel temasta bulunduğunda virüs bulunmayan kişiye de kolaylıkla bulaştırabilir. Ayrıca cinsel temasın dışında ev içerisinde ortak kullanım olan havlu ya da bornozlardan da HPV virüsü geçebilir. Bu neden ile virüs belirtisi olan kişiler önlemlerini mutlaka alması gerekir.
Cinsel temas ile bulaşan ve oldukça da yaygın bir enfeksiyon olan HPV virüsü, cinsel yaşamında aktif olan hemen hemen herkes de görülebilir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren HPV virüsü, hiçbir belirtisi olmamasına rağmen bazı durumlarda ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Tarama testleri arasında yer alan HPV testi, vücutta HPV virüsünün olup olmadığını kesinleştirmek için en ideal tedavi yöntemidir. HPV test sonucunun pozitif olması kişinin vücudunda hastalık olduğu anlamına gelmez. HPV testi pozitif çıktıktan sonra özel cihazlar ile virüsün zararlı olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Yapılan tetkikler sonucunda zararlı olmadığına emin olunursa ortalama 6 aya bir tekrar HPV testi taraması yapılması gerekir.
Kişiye yapılan HPV testi sonucunun negatif gelmesi, kişinin vücudunda HPV virüsüne dair herhangi bir hücreye rastlanılmadığını gösterir. Durumun böyle olması ile birlikte kişinin ortalama 5 yılda bir HPV testi yaptırması yeterli olacaktır. Yapılan tüm testlerde negatif sonuçlar alınması kişinin ömür boyu HPV virüsü ve beraberinde ortaya çıkması yüksek olan rahim ağzı kanseri riskinde olmadığını gösterir.
HPV testinin pozitif gelmesi için ortaya çıkan belirtiler erkeklerde gözle görülür bir şekilde oldukça fazla siğillerin oluşmasıdır. HPV virüsü siğilleri peniste, yumurtalıklarda veya kasıklarda görülebilir. Kadınlarda virüsün yerleşmiş olduğu bölgeye göre belirtileri farklılık gösterebilir. Bu anlamda cilt kısmına yerleşen virüs kabarıklar halinde ortaya çıkar.
HPV Tarama Testim Pozitif Çıkarsa Ne Olur?
Genel anlamda HPV testi sonucunun pozitif gelmesi, kişiye yapılacak olan diğer testleri belirler. Öyle ki kişinin vücudunda yer alan virüsün zararlı olup olmadığına hiç zaman kaybedilmeden bakılmalıdır. Bunun için özel bir cihaz ile rahim ağzının yüzeyinde bulunan hücreler incelenir. Hekimin şüpheli gördüğü bölgelerde ise biyopsi örneği alınır.
HPV Pozitif Ama Siğil Yok İse Ne Olur?
HPV virüsü olan her hasta da siğil vardır demek yanlış bir ifade biçimidir. HPV virüsü bulunan birçok hasta bağışıklık sistemi güçlü olması nedeni ile vücut siğil oluşumuna izin vermez. Ancak vücutta siğil oluşmaması pozitif çıkan bir HPV testi sonucunu değiştirmez.
HPV Negatif Smear Negatif Ne Anlama Gelmektedir?
Hekim tarafından yapılan smear testlerinin birçoğunda HPV virüsünün varlığına rastlamak mümkün olmayabilir. Bunun nedeni HPV virüsü henüz rahim ağzında etkisini göstermemiş olabilir. Testlerin negatif sonuçlar vermesi kişinin vücudunda kanser riskinin olmadığını gösterir. Ancak yine de düzenli olarak HPV testlerinin takipleri yapılmalıdır.
HPV DNA İle Smear Testi Aynı Şey Mi?
HPV DNA testi ile smear testinin aynı sonuçları verdiğini söylemek mümkün değildir. Smear testleri sayesinde vücutta anormal olan hücrelerin tespiti yapılırken, kişiye uygulanan HPV testi ile vücutta bulunan enfeksiyon çeşidi kolaylıkla belirlenebilir. Rahim ağzı kanseri teşhisi için tercih edilen bu iki test birbirinden tamamen farklıdır.
HPV Siğil Yoksa Da Bulaşır Mı?
Genel olarak HPV virüsü vücuda girdikten birkaç ay sonrasında siğiller ile belirti verdiği gibi bunun aksine herhangi bir belirti de vermeyebilir. Bu neden ile HPV virüsünün siğil olmadan da bulaşma olasılığının olduğunu söylemek mümkün.
HPV İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
HPV virüsünün vücutta var olması için oldukça fazla sayıda risk faktörleri sıralanabilir. Bu anlamda HPV virüsü genellikle sigara, çok eşlilik, çok doğum, düşük eğitim düzeyi, erken yaşta cinsel ilişki, genital uçuk virüsünün olması, vajinaya sık duşun uygulanması, bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen ilaçların sık kullanımı ve beslenme faktörleri etkili olur.
HPV Nasıl Temizlenir?
Genellikle HPV virüsü bağışıklık sistemi tarafından kolaylıkla temizlenen ve oldukça da kısa bir süre içerisinde dışarı atılabilen enfeksiyondur. Vücuda henüz yerleşmesi tamamlanmayan ve gerekli tedbirler alınan HPV virüsünün kalıcı olduğu söylenemez.
HPV 16 Kanser Yapar Mı?
HPV 16 virüsü birçok ciddi hastalığın vücutta oluşumuna neden olan virüs çeşitlerinin başında gelir. Bu anlamda özellikle dünya genelinde görülen rahim ağzı kanserlerinin başlıca nedeni HPV 16 virüsüdür. Ten temasıyla ve herkesin kullanmış olduğu tuvaletlerden hızlı bir şekilde bulaşan bu virüs, kadınların vajina bölgelerinde ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Engeller Mi?
HPV aşısı sayesinde ikili kurulan cinsel ilişkilerde rahim ağzı, dış genital organlar, makat, erkekte penis ve her iki cinsiyette de baş, boyun, boğaz kanserlerinden korunmak için etkilidir. HPV aşıları en çok virüs nedeni ile vücutta oluşan siğillere doğrudan etki etmek amacı ile üretilmiştir. HPV aşıları ikili, dörtlü ve dokuzlu olmak üzere çeşitlilik gösterir.
HPV Varsa Endişe Edilmeli Midir?
Tıp dünyasında cinsel temas ile en sık rastlanılan enfeksiyon hastalıklarının başında HPV virüsü gelir. HPV virüsü ile kadınların hemen hemen hepsi hayatının bir döneminde rastlaşırlar. HPV virüsünün vücutta var olması kişide mutlaka kanser olduğunu göstermez. Ancak virüsün ilerleyen aşamalarda risk taşıyabilir olmasından dolayı mutlaka tedavi yöntemleri geliştirilmelidir.
HPV DNA Testi İle Smear Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yaygın olarak birçok kişide bulunan HPV virüsü, tanı ve tedavisinde oldukça fazla çeşitte test uygulamaları yapılan bir hastalık türüdür. Bu anlamda kişilerin vücutlarında var olan virüsün durumu hakkında kesin bilgiler edinmek için yapılan HPV DNA testi aynı zamanda smear testi ile birlikte yapılır. Bu neden ile bu iki test arasında olan farklar hastalar tarafından sıklıkla araştırılır. HPV DNA testi vücutta hastalığın varlığını ve çeşidini belirlerken, hastadan örnek alınarak yapılan smear testi virüsün zararlı olup olmadığına karar verilmesinde yardımcı olur.
HPV Sadece Cinsel Yolla Mı Bulaşır?
Günümüzde HPV virüsünün bulaşmasında temel etken cinsel temas olsa da başka türlü bulaşma yöntemlerinin olduğunu söylemek de mümkün. HPV virüsü ciltten cilde temas yöntemi ile bulaştığından anal ve oral seks ile de geçebilir. Ayrıca doğum sırasında anneden bebeğe geçen HPV virüsü genetik rahatsızlık olarak kabul edilir. HPV virüsünün başka bir bulaşma yöntemi ise yanlış yapılan cerrahi prosedürlerdir.
HPV Kansere Neden Olur Mu?
Kişinin vücudunda çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan HPV virüsü, bazı kişilerde kendiliğinden geçebildiği gibi bazı kişilerde de geçmez. Bu anlamda tedavi sonucunda kalan siğiller bazı kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir. HPV virüsünün sebep olduğu kanserler rahim ağzı kanseri, anal kanser, penis kanseri ve baş- boyun kanseri olarak sıralanabilir.
HPV Virüsü Vücuttan Tamamen Temizlenebiliyor Mu?
Erken tanı koyulması, HPV virüsünün tedavi sürecini hızlandırdığı gibi vücuttan kurtulma sürecinde de birçok avantajı beraberinde getirir. HPV virüsünün vücuttan tamamen temizlenmesi için öncelikle kişinin düzenli beslenme alışkanlığı ve ilaç kullanımını kazanması gerekir. Ancak kişide kronik böbrek rahatsızlığı, sistemik lupus hastalığı, böbrek ve karaciğer nakli, ülseratif kolit ve organ transplantasyonu gibi rahatsızlık durumlarında virüsün tamamen temizlendiği söylenemez.
HPV Aşısı Yapılmalı Mı?
Kişilerde HPV virüsü siğil şeklinde ve cilt bozukluklarını beraberinde getirerek ortaya çıkar. Bunun yanı sıra virüse müdahale edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine de neden olabilir. HPV aşısı kadın veya erkek fark etmeksizin herkese yapılmalıdır. Ayrıca erkeklerde bulunan HPV kadına kolaylıkla bulaşabileceğinden, erkekler için HPV aşısı önem taşır.
HPV Aşısının Yan Etkisi Var Mı?
HPV aşısı uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucunda uzman hekimler tarafından üretilmiş ve güvenlidir. HPV aşısının çok bilinen veya risk taşıdığı bir yan etkisi yoktur. Ancak diğer tüm aşılarda olduğu gibi aşının uygulanmasından sonra aşı vurulan yerde hafif ağrı ve kızarıklar görülebilir. Ayrıca bası kişilerde ekstra olarak bulantı ve baş ağrısı olabilir.
HPV Aşısı Kanserden Korur Mu?
Teknolojinin gelişimi ile birlikte üretilen ve hekimler tarafından da hastalara sıklıkla tavsiye edilen HPV aşısı, HPV virüsünün neden olduğu enfeksiyonlara karşı tam koruma sağlar. HPV aşısının uygulandığı kişilerde virüse bağlı olarak oluşan siğiller çok az oranlardadır. Ayrıca HPV testi yapılırken herhangi bir cerrahi müdahale ya da kan alma gibi durumlar söz konusu değildir.