Klorür testi, son dönemlerde sağlık alanında uzman hekimlerin ihtiyaç duyması halinde hastalara uygulanan önemli ölçüm testlerinden birisidir. Klorür maddesi, insan vücudu için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle de zaman zaman hastaların şikâyetleri doğrultusunda ölçülmesi gerekebilir.
İnsan vücudunda bulunan klorür başta olmak üzere birçok elektrolit insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Bu nedenle de klorür testi başta olmak üzere bu elektrolitler ölçülür ve eksikliği ya da fazlalığı gibi durumlarda gerekli tedavi yolları izlenerek hastanın şikâyetleri giderilmiş olur.
Kandaki klor oranını ölçmek için yapılan ölçüm testine klorür testi adı verilir. Özellikle kandaki klorun eksikliğini ya da fazlalığını erken dönemde teşhis edebilmek için son derece önemli bir test tekniğidir. Klor maddesi, insan vücudunda en az potasyum ve sodyum kadar büyük önem taşır.
Vücudun asit baz dengesini kuran elektrolitlerden birsi olan klor, vücuda sofra tuzu ile alınır. Vücuda fazla gelen klor ise idrar yolu ile vücut dışına atılır. Dolayısıyla da bu test sayesinde aynı zamanda vücudun asit ve baz dengesinde sorun olup olmadığı da erken dönemde teşhis edilebilir.
Bu test, öncelikle kendisini sağlıklı gören her bireyin dahi düzenli olarak rutin test şeklinde yaptırması gereken testlerin başında gelir. Uzman hekimler ise bu testi genellikle vücut için önemli bir elektrolit olan klor seviyesinin kanda hangi düzeyde olduğu gözlemlemek için ister. Basit ve güvenilir sonuçlar veren bir testtir.
Hastada klor seviyesi çok düşük ya da çok yüksek olduğunda bulantı, kusma, solunum zorluğu ve halsizlik gibi şikâyetler meydana gelebilir. Bu şikâyetler karşısında da uzman hekimler hastadan klor testi yaptırmasını isteyebilir.
Klor testi, basit bir şekilde kısa sürede yapılabilen bir kan testidir. Ayrıca uzman hekim gerek görürse kan haricinde idrar numunesi ile de yapılabilir. Ancak eğer test idrar numunesi ile yapılacak ise hastanın son 24 saatteki idrar numunesi alınması gerekir. Ayrıca bu testin uygulanması için gerekli bir hazırlık aşaması yoktur.
Uzman hekimler, hastaya gerekli gördüğü şekilde kan ya da idrar numunesi ile test sitemi yapar. Hasta gerekli miktarda numunesini verir. Bu numune laboratuvar ortamında incelenerek kandaki klor oranı ölçülür.
Kandaki klor seviyesini erken dönemde saptayabilmek için yapılan klorür testi, herhangi bir hazırlık aşaması gerektirmez. Bu bağlamda hastanın test uygulaması öncesinde aç karnına olmasına gerek yoktur. Ancak test idrar numunesi ile yapılacak ise hastanın idrar numunesi son 24 saat kala toplanmaya başlanır.
Hastaya kan numunesi ile tahlil yapılacak ise o halde herhangi bir hazırlığa kalmadan sadece hastanın kolundan yeterli miktarda kan numunesi alınması yeterli olacaktır. Kısacası bu testte açlık durumu söz konusu değildir.
Klor; insan vücudunda ısının, asit ve bazın dengelenmesi ile pH seviyesinin düzenlenebilmesi önemli ve gerekli elektrolitlerin başında gelir. Vücut için bu denli önemli olan klor değeri de kan değerlerinde belirli bir referans aralığında yer alması gereklidir. Aksi halde vücutta birçok sağlık sorunu kendisini göstermeye başlayacaktır.
Kandaki klor değeri bebek ve çocuklarda; 96-106 arası, yetişkin erkeklerde 98-107 ve yetişkin kadınlarda ise 96 ila 106 arasında olması uzman hekimler tarafından beklenen değerlerdir. Bu değerlerin altı ya da üstü ise sağlık sorunu olarak değerlendirilir.
Klor elektrolitinin kanda değerinin düşmesi beraberinde elektrolit dengesizliğini de getirir. Doğuştan gelen kalp ve akciğer hastalıkları için kullanılan sürekli ilaçlar klor değeri düşüklüğünün en önemli nedenleri arasındadır. En belirgin belirtisi ise uzun süreli kusma ve ishal şikâyetleridir. Bu şikayetler doğrultusunda da hastaya klorür testi yapılır.
Klor değerlerinin yükselmesinin nedenlerinin başında aşırı tuz tüketimi gelir. Ayrıca diyabet hastalığı, sodyum değerinin yüksek olması, kişinin yeteri kadar su ihtiyacını karşılamaması da yine kandaki klor seviyesinin yükselmesine neden olur.
Kandaki klor seviyesi yükseldiğinde her hastada farklı belirtiler gözlemlenebilir. Ancak hastaların genelinde klor yüksekliği durumunda kaslarda güçsüzlük ve spazm, yüksek tansiyon, bilincin karışması ve yorgunluk belirtileri görür. Belirtiler doğrultusunda önce testler uygulanır ve daha sonrasında ise gerekli tedavi yöntemlerine başvurulur.
Kandaki klor seviyesi sadece klorür testi işle saptanabilir. Ayrıca uzman hekimler tarafından hastanın herhangi bir şikâyeti olmasa da rutin sağlık kontrolleri kapsamında da yapılması gereken önemli tarama testlerinden birisidir. Eğer test sonucunda kandaki klor seviyesi yüksek çıkar ise bu durum vücudun susuz kaldığını işaret eder.
Diğer yandan vücudun klor seviyesinin yüksek olması kandaki sodyum oranının da yükselmesine sebebiyet verecektir. Aynı şekilde kandaki sodyum oranı düşükse klor oranı da düşük olacaktır.
Kandaki klor dengesini erken dönemde görebilmek için yapılan testin fiyatları testin yapılacağı sağlık kurumuna göre değişkenlik gösterir. Bu doğrultuda hastanın kendi isteği doğrultusunda yapıldığında ve uzman hekim ile sağlık gerekçesi ile yapıldığında fiyatlarda farklılıklar görülebilir.
Hastaların sigortası olduğu durumda bazı hastanelerde ücretsiz olarak yapılabilen bir testtir. Bu nedenle de Klorür testi fiyatı testin yapılacağı sağlık merkezinden birebir öğrenilmelidir. Klorür testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.