Lityum Testi

Lityum Testi Nedir?

Lityum testi, günümüz şartlarında ortaya çıkan bipolar hastalığının tedavisi uygulanabilmesi için hastalara uygulanır. Yapılan test ile birlikte hastanın kan değerlerine bakılır. Ölçülen kan değerlerinde etkin madde olan lityum sayesinde doğru teşhisin konulmasında yardımcı olur.

Bipolar bozukluğu ülkemizde ve dünyada çok sık görünmeye başladı. Hastaların çok fazla hareketli olması ve aşırı öfke problemlerinin olmasıyla birlikte belirti vermiş olur. Bir diğer durumlarda ise çok sık para harcama isteği gelmesi ve sürekli olarak uykusuz, sinirli hallerine rastlanır.

Son zamanlarda sıklıkla görünmeye başlayan bu durum; kişilerde bunalım ve depresyona yol açar. Genel olarak bakıldığında psikolojik tip sorunlarının çözüme kavuşturulabilmesi için lityum adlı etkin madde kullanılmış olur. Kanda bulunan lityum seviyesine göre bu madde alınır ve lityum testi gerçekleştirilmiş olur.

Lityum Testi Neden Yapılır?

Bipolar bozukluğu hastalığının hangi seviyede olduğunu anlayamadan kesin olarak teşhis koymak mümkün değildir. Bu gibi durumlarda uzman hekimin tavsiyesi üzerine lityum tedavisine başlanır. Tedavi öncesinde ve daha sonraki süreçte düzenli olarak lityum seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. İlaçların hangi dozda verilmesini belirleyebilmek için oldukça önemlidir.

Çünkü burada tiroit bezleri ile böbrekler, lityumdan çok fazla etkilenebiliyor. İlaç dozunun doğru seviyede ayarlanması önemli olur. Lityum testi yapıldıktan sonra aynı zamanda hastadan tiroit bezi, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını tespit edebilmek adına farklı testlerden de yardım alınabilir.

Lityum Kan Düzeyi Testi Nasıl Olmalı?

Bipolar bozukluğu her 100 kişiden birinde görülebilen bir rahatsızlık türüdür. Bipolar bozukluğu nedeniyle kişilerde ruh hali bozukluğu görülmeye başlar. Bu durum hem çevresinde hem de kendinde hasar bırakan bir durum söz konusu haline gelir.

Bipolar tanısı almış olan hastalarda kullanılan lityum ilacı; psikiyatriler tarafından uygulanmış olur. İlaca başlamadan önce ve sonrasında mutlaka herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalınması durumunda doktor bilgilendirilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Bun Testi

Tedavinin gerçekleşmesi sırasında ağızda metalik tat, dilde yanma, kilo alımı, ishal, saç dökülmesi, deride döküntü, bulantı, kusma, ellerde titreme, ödem, idrara çıkamama, fazla su içme gibi yan etkilerle karşı karşıya kalınır.

Yapılan tedavinin amacı, ilaç kullanımında yaşam standartlarının, hastalıkları ortadan kaldırma veya atakları azaltma gibi iyileşme süreci başlar. Bu yüzden ilaç ile uyum sağlamak önemlidir. İlaç ile sağlanacak olan uyumda en önemli etken ise, ilaç dozudur.

Alınan kan numunesinin zamanlaması oldukça önemlidir. Çünkü burada ilaç içildikten hemen sonra kan dolaşımında bulunmuş olan düzeyin dalgalanma durumu vardır. Lityum testi için aynı gün içerisinde kan alınmalıdır ve ilaç içme süresi kan alımından 10-12 saat önce yapılmalıdır. Doktorun önermiş olduğu dozun ve saatin uyumuna dikkat ederek, daha sağlıklı sonuçlar alınmalıdır.

Lityum Testi Aç Karnına Mı Yapılır?

Normalde yapılan testlerin aç karnına yapılması gerektiği gibi bir durum söz konusudur. Çünkü burada elde edilecek olan sonuçların doğru şekilde rapor edilmesi gerekir. Yiyecekler ve içecekler test sonucunu etkileyen ve değişkenlik göstermesine sebep olan durumlardan biridir.

Burada yapılan lityum testi ile birlikte doğru sonuç alabilmek adına, mutlaka verilen talimatların uygulanması gerekir. Kanda bulunan lityum seviyesinin belirlenebilmesi için hastanın kol damarından kan numunesi alınır. Bunun için açlık ve tokluk durumları önemli değildir. Önemli olan testin ne zamanda yapıldığıdır.

İlaç alındıktan sonra hastanın düzenli olarak test için kan numunesi vermesi gerekir. Hastanın ilacı almasından sonraki 10-12 saat içerisinde kandaki lityum seviyesinde dalgalanmalar görülür. Bunun için sıkı bir şekilde takibinin yapılması önem taşır. Hasta kan verdikten sonra tekrardan ilaca başlar. Fakat bunun için ise 10-12 saat beklemiş olması gerekiyor.

Lityum Testi Kaç Günde Çıkar?

Kandaki lityum seviyesini ölçebilmek için lityum testi rapor edilmesi önemlidir. Çünkü burada hastanın ilaca devam edip etmeyeceği hakkında detaylı bilgiye sahip olunur. Eğer hasta ilaca devam edecekse doz ayarı yeniden yapılır ve tekrardan tedaviye devam edilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Gıda İntolerans Testi

Bu sebepten dolayı yapılan testler kısa süre içinde çıkabiliyor. Aynı gün içerisinde ya da birkaç saat içerisinde sonuçlar almak mümkündür. Fakat hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebiliyor.

Bipolar bozukluğu tedavisinde hastada görülen dalgalanmaların azalması ve yaşam kalitesinin yüksek olması hedeflenmiş olur. Burada ayarlanacak olan lityumun ilaç ile uyumu son derece önemlidir.

Hastada görülen veya meydana gelen yan etkiler ile sonuçlar mutlaka doktor ile paylaşılması gerekiyor. Tedavi sürecinde düzenli olarak bu durumun belirtilir. Tedavi sürecinde hastanın ilacı kendi başına alma veya bırakma durumunda ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Kesinlikle bu durumlarda uzman hekim kontrolünde yapılan çalışmaların dışına çıkılmaması gerekir.

Lityum Testi Fiyatları 2023

Bipolar bozukluğunda meydana gelen sorunların tedavi edilebilir olması ve doğru tedavinin gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Lityumun iyileştirici özelliğe sahip olmasından kaynaklı olarak güvenilir ve uygundur. Fakat dozaj düzeyi doğru şekilde belirlendikten sonra sağlıklı sonuçlar alınmış olur.

Yapılacak olan işlemler hem kamu hem de özel hastanede gerçekleştirilebilir. Alınacak olan sonuçlar hastanenin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Bu yüzden hızlı ve acil durumlarda işlemleri özel hastanede gerçekleştirmede fayda vardır. Özel hastanelerde gerçekleştirilmiş olan işlemlerin fiyatlandırması merak edilebilir. Fiyatlandırma bilgisi değişkenlik gösteren bir konu başlığı olduğu için kesin olarak bilgi verme durumu yoktur.

İşlemin yapılacağı hastane ile iletişime geçerek lityum testi hakkında daha doğru bilgi alınması mümkündür.  Lityum testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.