P-Fosfor Testi

P-Fosfor Testi Nedir?

P-Fosfor testi, insan sağlığı için gerekli olan en önemli testlerin başında gelir. İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde işlevini gerçekleştirebilmesi adına vücut bazı vitaminlere ihtiyaç duyar. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında kalsiyum, kalsiyumdan sonra ise fosfor gelir. Bazı yaş grubu aralığı ve bazı hastalıklardan dolayı fosfor değerlerinde bir değişiklik görülebilir.

Vücuttaki fosfor değerlerinde yaşanan artış ve düşüşleri kontrol etmek için düzenli olarak test yapılması gerekir. Bu testi sadece fosfor değerlerine bakmak için değil diğer bazı hastalıkların tedavisinde de istenir. P-Fosfor testi sonuçları çıktıktan sonra uzman hekimler tarafından sonuçlar değerlendirilerek hastaya müdahale edilir.

P-Fosfor Testi Ne İşe Yarar?

Vücuttaki kan değerlerine bakmak için yapılan P-Fosfor testi hastanelerde en çok yapılan testler arasında yer alır. Bu test sadece vücutta bulunan kan değerlerini öğrenmek için değil, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır.

Çıkan değerlere göre hastaya müdahale ederek tedavi işleyişine karar verilir. Vücutta normalin üstünde veya altında fosfor bulunması hastalıkların habercisidir. Bu yüzden insan sağlığı için düzenli olarak test yapılması gerekir.

Fosforun Faydaları

İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde çalışması için bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyan minerallerden biri de fosfordur. Özellikle gelişmekte olan çocuklar için önemli bir mineral olduğu söylenebilir. Kas gelişimlerinde fosfor büyük katkı sağlar.

Kas ve eklem ağrıları olan birçok kişiye uzman hekimler fosfor tüketimi önerirler. Bunun yanı sıra fosforun birçok faydası bulunuyor. Bunlardan biride böbrek rahatsızlığına iyi gelmesidir.

Böbreklerdeki atıkları filtreleme görevini fosfor üstlenmektedir. Fosforun faydaları sadece kas, eklem ve böbrek hastalıklarla sınırlı değildir. Aynı zamanda fosfor beyine de iyi gelmektedir. Fosfor eksikliği gün içerisinde unutkanlıklara neden olabilir. Bu yüzden fosfor insan sağlığı için oldukça önemli bir role sahiptir.

İlginizi Çekebilir  Hpv Testi

P-Fosfor Testi Kaç Olmalı?

Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.

Bu değerlerde artış ve düşüş görülmesi durumunda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu yüzden fosfor değerlerine dikkat edilmesi gerekir. Her yaş grubu için vücuda alınması gereken fosfor miktarı değişiklik gösterir.

P-Fosfor Testi Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Fosfor eksikliği ve yüksekliği sadece bir nedene bağlı değil, birden çok nedene bağlıdır. Yapılan P-Fosfor test sonucuna göre sonuçlar normal değerlerin altında ise bunun ilk nedeni dengesiz ve sağlıksız beslenme olabilir.

Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin yanı sıra hipertiodi ve böbrek hastalıklarında fosfor seviyesi normalin altında çıkmasına neden olur. Fosforun düşmesine neden olan bir diğer sebepler ise alkol kullanımı ve strestir.  Fosfor düşüklüğü bazı hastalıklara neden olabileceği gibi yüksekliği de bazı rahatsızlıklara neden olabilir.

P-Fosfor Testi Yüksekliği Nedenleri Nelerdir? P-Fosfor Testi

Vücutta her şeyin fazlası bazı hastalıklara sebebiyet verdiği gibi azlığı da aynı şekilde bazı hastalıklara ve rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Vitaminlerin ve minerallerin vücutta fazla veya az bulunmasında da bazı hastalıklardan kaynaklanabilir.  Fosfor ise bunlardan biridir.

Bir kişi P-Fosfor testi yaptırdıysa ve değerler normalin üstünde çıktıysa bunların birçok nedeni bulunabilir. Bilinen nedenlerinden biride vitaminlere yaşanan düşüş fosfor değerinin normalin üstüne çıkmasına neden olur. Günlük olarak alınması gereken fosfor miktarından fazla fosfor alımı fosforun yükselme nedenleri arasında yer alır.

P-Fosfor Testi Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Günlük olarak alınması gereken fosfor miktarında azalma görülmesi durumunda P-Fosfor test sonuçlarında fosfor seviyesi düşük çıkmasına neden olur. Özellikle gelişmekte olan çocuk ve bebeklerin fosfor değerlerine dikkat edilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  Boğaz Kültürü

Fosforun kas ve kemik yapısına faydası oldukça fazla. Fosfor düşüklüğü kas ve kemik gelişimini olumsuz şekilde etkiler. Fosfor düşüklüğünün bir diğer nedeni ise böbrek hastalıklarıdır Fosfor düşüklüğüne neden olan sadece böbrek hastalıkları değildir. Birçok hastalık fosfor düşüklüğüne neden olabilmektedir.

Kanda PHOS Değer Aralığı Kaç Olmalı?

Kandaki fosfor değerleri kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak belirlenir. Fosfor miktarını öğrenmek için yapılan testi yaş aralığına bakılarak yapılır. Kişinin yaşı, cinsiyeti ve yaşanan olaylardan değerlerde farklılık görülebilir.

0 ila 6 ay aralığındaki bebekler 100mg, 7 ila 1 yaşındaki bebekler de 275 mg, 18 yaş ve altı olan gençler de bu oran 500 mg olması gerekir.

Fosfor Hangi Besinlerde Bulunur?

Bireyin vücut sağlığı için gerekli olan ve faydası oldukça çok olan fosfor birçok besinlerin içerisinde bulunuyor. Sağlıklı beslenen bir birey gün içerisinde tükettiği besinler sayesinde vücudun günlük ihtiyacı olan fosforu almış olur. Fosforun bulunduğu besinler süt ve süt ürünleri, tahıl kuru meyveler ve çavdar ekmeği.

Yüksek Fosforlu Gıdalar Nelerdir?

Yüksek fosforlu besinlerin başında süt ve süt ürünleri gelir. Bütün süt ve süt ürünlerinin içerisinde yüksek derecede fosfor bulunur. Ayrıca nohut ve kuru fasulyede de yüksek oranda fosfor bulunur.

Düşük Fosforlu Gıdalar Nelerdir?

Test sonucunda fosfor değerleri yüksek çıktığı durumlarda düşük fosforlu besinlerin tüketilmesi gerekir. Düşük fosforlu gıdaların başında su gelir. Salatalık, taze meyveler ve yabani hayvan etleri de düşük fosforlu gıdaların arasında yer alırlar.

P-Fosfor Testi Fiyatları 2023

P-Fosfor testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.