Prolaktin testi, düşük veya yüksek prolaktin seviyelerini tespit eden bir testtir. Prolaktin, kadın anne sütünün salgılanmasından sorumlu bir hormondur ve hipofiz bezinin ön lobunda salgılanır. Prolaktin libidoyu etkilemekle birlikte üreme sistemi için de önemlidir. Bu testin önemi sağlık açısından oldukça önemlidir.
Prolaktin, beynin alt kısmında yer alan nohut büyüklüğündeki hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Ana işlevi, hamileliğin 8. haftasından itibaren meme bezlerini olgunlaştırarak anne adayını süt üretimine hazırlamaktır. Prolaktin seviyeleri hamilelik ve lohusalık boyunca yüksek kalır.
Ayrıca adet döngüsünü kesintiye uğratan yumurtlamadan da sorumludur. Hamilelik ve emzirme döneminde hipofiz bezi düzenli olarak prolaktin hormonları salgılayarak FSH ve GnRH hormonlarının salgılanmasını engelleyerek hamileliği geçici olarak engeller.
Prolaktin testi, prolaktin hormon düzeylerinin saptanmasında ve olası sağlık sorunlarının erken evrelerde teşhis edilmesinde önemlidir. Test basit bir kan örneği alınarak yapılır. Bir sağlık kuruluşuna giderek, bir uzmanın talebi veya sizin talebiniz üzerine kan örneği alarak prolaktin seviyesini kolayca kontrol edebilirsiniz.
Hastanın bazı şikâyetleri olduktan sonra prolaktin seviyesinin kontrol edilmesi önerilir. Prolaktin testi yaptırmadan önce belirli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır, bu nedenle bir uzmana danışmanız ve hazırlıklı olmanız gerekir.
Hasta doktora meme ağrısı, cinsel isteksizlik, düzensiz adet kanaması, anne sütü veya prolaktinin neden olduğu meme salgılarından şikâyet eder. Hastanın ana şikâyetinin fizik muayenesinin ardından hastanın tıbbi öyküsü dinlenir ve tanı için prolaktin testi istenir.
Kan testinden bir gün önce cinsel ilişkiye girmemek önemlidir. Bu preparasyonun nedeni, cinsel ilişkinin prolaktin düzeylerinde doğru ölçülemeyen değişikliklere yol açabilmesidir.
Test ve muayenelerin doğru sonuç vermesi, doğru raporlaması ve tedavileri belirlemesi için sağlık çalışanları kesinlikle ilk tercih olmalıdır. Uzmanın bulunduğu sağlık kuruluşunun laboratuvarı, kişilerin test sonuçlarını hızlı bir şekilde verebilmekte, böylece tedaviye erken başlanabilmektedir. Steril koşullarda çalışmak ve uygun ekipman kullanmak çok önemlidir.
Belirli kriterlere göre prolaktin seviyeleri düşük veya yüksek olabilir. Bunun birçok nedeni olsa da kişinin test yapmadan önce bazı kriterleri göz önünde bulundurması gerekir.
En önemlisi sabah aç karnına yapılan prolaktin testi doğru olduğu için kişinin sabah aç olması ve testi yaptırması gerekir. Prolaktin düzeyi, bu zamanlarda en doğru sonuçları vererek uzmanların doğru bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olan bir faktördür.
Hasta şikâyetlerinden yola çıkılarak yapılması gereken testler genellikle belirli belirtiler gösteren hastalıkların doğru teşhis edilmesi ve doğru tedavi yönteminin belirlenmesidir. Prolaktin testi, prolaktin hormonunun düşük veya yüksek olup olmadığı hakkında detaylı bilgi veren bir testtir. Düzensiz adet görme, cinsel isteksizlik, emzirme sorunları, jinekomasti, kemik erimesi gibi sağlık sorunlarının teşhis edilmesi için gerekli bir testtir, bunlar özellikle kadınlarda en önemli hastalıklardır.
Tüm hormon düzeylerini ölçmek için gereken testler gibi prolaktin düzeylerini kontrol etmek için geliştirilen testin de sabahları aç karnına yapılması gerekir. Kadınların adet döngüsü ile ilgili bir hormon testi olduğu için belirtilen adet döneminde en doğru sonuçların alınması için faydalı bir standarttır. Bu nedenle test süresini anlamak için test öncesi uzmandan bilgi almak çok önemlidir.
Prolaktin belirtilen referans aralığından yüksekse, seviyesi yükselmiş demektir. Genel olarak konuşursak, kadınlar 15-25, erkekler 5-10 arasında olmalıdır. Bu değerlerin artması ve azalmasının birçok dönemi ve nedeni vardır.
Prolaktin düzeyi yüksek olan kişiler hamile değilse bunun birçok farklı nedeni vardır. Bir kişinin yüksek prolaktin seviyeleri, iyi huylu tümörlerin, polikistik yumurtalıkların ve böbreklerde ve karaciğerde sağlık sorunlarının varlığını gösterir. Yüksek prolaktin seviyelerinin diğer nedenleri arasında sıkı iç çamaşırı, uykusuzluk ve stres sayılabilir.
Prolaktin düzeyi yüksek olan kişilerde özellikle isteksiz cinsel davranışlar, düzensiz veya menopozal adet görme, meme ucundan süt veya sıvı gelmesi, vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki görülebilmektedir. Bu nedenle mutlaka prolaktin testi yaptırarak hormon düzeyini kontrol etmek gerekir.
Düşük prolaktin, hormon seviyesinin referans aralığının altında olduğu anlamına gelir. Bu nadir durum, hipofiz bezinin yetersizliğini gösterir. Erken dönemde uygun tedavi yapılmalı ve prolaktin testi yapılarak düşük olup olmadığı gözlemlenmelidir.
Prolaktin hormonu düşük olan kişilerde hipofiz bezi çalışamaz. Bu durumda süt üretimini olumsuz etkilemesinin yanı sıra yumurtalıkların da çalışmasını engeller. Annelerin doğum sonrası emzirememe, erkeklerde erken boşalma gibi sorunlara neden olabilir.
Düşük ve yüksek prolaktin hormonları tedavi edilebilir ve yönetilebilir bir durumdur. Prolaktin testinden sonra düşük seviyeli hormon için ilaca başlamak önemlidir. İlacın etkili olduğundan emin olmak için altta yatan faktörleri anlamak ve buna göre tedavi uygulamak önemlidir.
Testin fiyatı genellikle sağlık kuruluşunun ve kişinin sigortasına göre değişmektedir. Hormon testleri genellikle bir uzmanın talebi üzerine ücretli yapılsa da bazı devlet sağlık kuruluşları bu testleri ücretsiz olarak yapabilir.
Prolaktin testi yaptırmadan önce hasta detaylı bilgi almalı ve testi kabul etmelidir. Prolaktin testi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.